Menu

Dokonalé domáce mydlo

Základom každého mydla, je mydlová hmota. Tú si môžete vyrobiť sami, alebo si zakúpiť polotovar. V prípade, že sa do výroby púšťate po prvýkrát, zvoľte radšej tú z obchodu.
Pri vlastnej výrobe, je potrebné dodržiavať presné postupy. Navyše ide o skutočný chemický proces. Okrem toho, že by ste si mohli ublížiť pri samotnom miešaní, nevhodné pomery jednotlivých ingrediencií, môžu spôsobiť aj podráždenie pokožky pri následnom užívaní.

ozdoba

  • Pri kúpe mydlovej hmoty radšej nešetrite. Základom je, aby bola vyrobená z prírodných materiálov. Inak by domáca výroba nemala veľký význam. Istota je hmota s certifikátom. Priplatíte síce zopár eur na vyše, vyhnete sa ale sklamaniu z nepodarenej napodobeniny mydla. Taktiež si vyberajte podľa toho, aké vlastnosti má mať výsledný produkt. Teda či chcete aby obsahoval glycerín, oleje, či iné látky, ktoré pôsobia na našu pokožku.



  • Prvým krokom je roztopenie. To musí prebiehať pomaly. Najlepším spôsobom je vodný kúpeľ. Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju k varu. Na jeho vrch položte kovovú, alebo sklenenú misku s hmotou. Tú pomaličky miešajte, až kým nebude v kvapalnom stave.


  • Ak chcete vytvoriť mydlo bez bubliniek, zakúpte si špeciálny prípravok, ktorý zabráni ich tvorbe. Jeho hlavnou zložkou je alkohol. Použite ho ešte na horúcu a roztopenú hmotu, pred samotným vlievaním do foriem. Bublinky však nijako nevplývajú na kvalitu mydla. Ide skôr o estetickú záležitosť.

mýdlo

  • Domáca výroba by nemala zmysel, ak by sme nevymýšľali vlastné recepty a kombinácie. Do mydla môžete pridať v podstate čokoľvek. Bylinky, korenie, ovocie, či olej. Je to len na vás. Ak chcete aby výsledný produkt lahodilo i oku, zalejte doňho napríklad celé kvety nechtíka, púpavy, alebo drobné ovocie ako maliny.


Pred tým ako sa pustíte do samotného majstrovania, budete potrebovať ešte zopár vecí. Formy si môžete zakúpiť, alebo vyrobiť sami. Používajte však iba materiály, ktoré odolajú vysokej teplote. Pomôcky na miešanie by mali byť drevené. Pri kove môže dôjsť k neželanej oxidácii.