Menu

S bruškom v Turecku

Last minute dovolenku v Turecku som najprv absolvovať ani nechcela. Čakali sme totiž bábätko a ja nepatrím k tým budúcim mamičkám, ktoré by si takéto dobrodružstvá užívali. Nakoniec ma však manžel a koniec koncov i doktor presvedčili, aby som išla. Nachádzate sa v podobnej situácii aj vy? Tu eje zopár užitočných rád.
Keďže som svoju dovolenku úspešne absolvovala práve v Turecku, budem hovoriť o tejto krajine. Niektoré rady však môžete vnímať ako všeobecné, teda pri akejkoľvek dovolenke v zahraničí.Tehotná žena stojí na pláži pri mori počas západu slnka.jpg

  1. Na dovolenku s bruškom, nejazdite do Turecka v hlavnej letnej sezóne. Keďže sme ju takto absolvovali ešte rok pred tým, viem, že tamojšie horúčavy sú nezvládnuteľné aj pre človeka, ktorý nečaká dieťa. Ideálne obdobie je jar alebo jeseň. Vtedy je tu, koniec koncov, aj menej turistov, takže zažijete väčšiu pohodu.
  2. Choďte do moderného hotela, kde sú veci, ako je napríklad klimatizácia, úplnou samozrejmosťou. Vyberajte taký, ktorý je čo najbližšie k moru a pláži. Ono je pravda, že v populárnych destináciách v Tureckej riviére, sú takmer všetky hotely v blízkosti pláže. Ja to však myslím tak, aby ste mali hotel naozaj priamo na pláži. Budete sa opaľovať, príde vám horúco a na izbe ste za pár minút.
  3. Pozor na vodu a jedlo. Nikdy nepite vodu z vodovodu a vyhnite sa aj experimentom s jedlom v pouličných stánkoch. Odporúčam vám jesť a piť iba v hoteli, kde si môžete dať aj európske pokrmy. Naozaj neexperimentuje a neriskujte s tunajšími špecialitami.

Silueta malého dieťaťa, ktoré kráča do mora.jpg

  1. Snažte sa to nepreháňať so slnkom ani s kúpaním v mori. O týchto aktivitách sa určite vopred poraďte so svojim lekárom.
  2. Dbajte na hygienu, a to viac ako normálne. To platí pri akejkoľvek dovolenke v zahraničí. Vyhýbajte sa verejný toaletám a sprchám na plážach. Aj z tohto dôvodu je praktické, ak budete ubytovaná v hoteli, ktorý je v tesnej blízkosti pláže.
  3. Určite si dopredu zistite, kde je najbližšia nemocnica a nezabudnite na pripoistenie. V Turecku vám totiž európska kartička poistenca neplatí.