Menu

Pozor na chémiu v drevenom nábytku


Kupujete si do svojho bytu drevený nábytok, pretože ste presvedčení, že tak robíte dobre aj pre svoje zdravie? Veď ide o prírodný materiál, takže nedýchate a nechytáte žiadnu chémiu. Nie je to ale úplne pravda. presvedčil som sa o tom doslova na vlastnej koži. Kúpil som si nádhernú, drevenú policu do obývacej izby. Zaplatil som za ňu nemalé peniaze, no ale pri pohľade na ňu som si povedal, že to stojí za to. Vždy som bol fanúšikom prírodných materiálov, pretože som veril, že čím menej chémie vo vlastnom byte, tým lepšie pre moje zdravie, no a aj pre prírodu.

dřevo
 
Asi týždeň po tom, ako som si ju do obývačky dal, som začal nepochopiteľne kašľať. Najprv som si myslel, že na mňa niečo lezie, takže som tomu nevenoval veľkú pozornosť. Kašeľ ale neprestal ani po týždni, takže som sa o tento môj malý problém začal zaujímať viac. Šiel som k doktorovi, ktorý mi povedal, že som zdravý ako rybička. Začal sa ma pýtať, či som nezačal chodiť na iné miesta, alebo prať iným pracím prostriedkom, pretože vraj môže ísť o alergickú reakciu. Jediná novinka v mojom živote bola moja polica. Zdalo sa mi to síce ako hlúposť, no doktorovi som o nej povedal. Na moje počudovanie sa zatváril tak, že vie presne o čo ide.

loutka
 
Aj drevené môže byť plné chémia
 
Môj lekár mi povedal, že väčšina dreveného nábytku, je v skutočnosti ošetrovaná chemicky a keďže drevo je v podstate živý materiál, tak sa tejto chémie snaží prirodzene zbaviť. No a zbavuje sa jej tak, že ju vypúšťa do vzduchu. Citlivejší ľudia potom môžu mať dýchacie, alebo kožné problémy.
Najväčším problémom je formaldehyd, ktorá sa môže do vzduchu uvoľňovať aj niekoľko rokov po tom, ako si nábytok kúpite. Najviac sa to ale deje vtedy, keď je nový, vy v byte kúrite, alebo naňho svieti priame slnko.
lekár mi povedal, že policu nemusím vyhodiť, vraj mám veľa vetrať. Otvorené okno takmer dvadsaťštyri hodín denne mi naozaj pomohlo. Kašeľ prestal asi po dňoch dňoch. Takže ak si kúpite drevený nábytok, neznamená to, že žijete takpovediac „prírodne“. No a hlavne nezabúdajte poriadne vetrať.